Viktiga tips inom videoproduktion

Inom produktionsbolag är videoproduktion ofta grunden. Det vill säga hur man gör film av olika slag och får innehållet att fungera beroende på vad som ska visas och vad som sägs på filmen eller videon. Balansen mellan vad som sägs och hur det illustreras är alltså en konst som är det som videoproduktion handlar om.

Förstärk upplevelsen

Innehållet i videon ska förstärkas och kompletteras genom något som kallas multimodalitet. Det i sin tur behandlar hela kommunikationen på bild, från gester och blickar till ljud, text, tal och allt som kan sammanvävas så att bilderna blir intressanta – tillsammans med själva manuset förstås. Med en sådan taktik och teknik får man till en dynamik i filmen som helt enkelt gör den sevärd.

Reklamfilmer

Inom videoproduktion görs naturligtvis många reklamfilmer om allt möjligt. Det kan handla om alltifrån att göra en reklamsnutt om gott reklamgodis till att spela in reklamföljetonger som ICA-reklamen. När man till exempel gör reklam för godis är det viktigt med själva bilden, färgerna och uttrycket i personens ansikte, medan reklamfilmer som ICA-reklamen även anspelar på humor, vilket gör gester, uttryck och personliga karaktärer i filmen ännu viktigare än själva varorna. I sådana filmer är castingen oerhört viktig. Det är nämligen skådespelarna som blir pricken över i:et eftersom de inte bara ska förmedla budskapet utan även klara av att vara övertygande och roliga på film. För reklamfilmer måste man tänka på ytterligare en aspekt, nämligen att välja personer som passar för målgruppen man riktar in sig på.

Olika filmer visar innehållet på olika sätt

Inom videoproduktion är det mycket viktigt att anpassa filmen och de rörliga bilderna till den typ av genre man visar. Om det till exempel handlar om film i utbildningssyfte är det extremt noga att hela innehållet visar upp tydlig fakta som är lättbegriplig för alla som ser det. Om det istället handlar om en långfilm som ska berätta en fiktiv eller verklighetsbaserad historia måste du lägga mycket vikt vid specialeffekter, bildspråk och ljud etcetera. Samtidigt är dramaturgin något av det mest väsentliga för att engagera publiken från början till slut.

Ta hjälp av ett produktionsbolag

Du som har ett filmbolag kan ta hjälp av ett produktionsbolag som kan ta fram enhetliga lösningar på ett skräddarsytt plan till de olika produktionerna som ska göras. De som arbetar med videoproduktion har stor kunskap och erfarenhet av diverse olika filmer så att de även kan ge dig råd inför en kommande produktion. I både Sverige och utomlands kan du hitta en rad nytänkande och kreativa produktionsbolag som sysslar med all typ av videoproduktion. Hos dem kan du också se olika exempel på produktioner de har bidragit till under sin tid. Det kan ge ett hum om hur du kan välja rätt.