Thelma/Louise

Thelma/Louise är ett svenskt produktionsbolag som är baserat i Stockholm. Det startades år 2003 av Daniel Moll och Anders Helgeson, och de två grundarna är fortfarande ägare till produktionsbolaget, tillsammans med Karin af Klintberg.

Trots att det är ett litet produktionsbolag, med femton anställda och runt 10 frilansare knutna till sig, har bolaget flera framgångsrika tv-serier bakom sig, och har dessutom vunnit en Guldbagge för filmen Ebbe – The Movie, en dokumentärfilm om förläggaren Ebbe Carlsson och Ebbe Carlsson-affären.Erik_Haag_och_Lotta_Lundgren_2014

Det som de flesta förknippar med produktionsbolaget Thelma/Louise är tv-serien Historieätarna, som sände sin första säsong under hösten 2012 i SVT. Seriens popularitet märktes bland annat på att den vann Kristallen 2013 i kategorin ”Årets livsstilsprogram”. I programmet får tittarna följa programledarna Erik Haag och Lotta Lundgren när de ger sig i kast med att under en dag leva och äta som människorna gjorde under en viss tidsperiod. Richard Tellström medverkar också som mathistorisk expert, och Sanna Nyström agerar dräkthistorisk expert samt kostymör. I varje avsnitt tar olika stjärnkockar sig an uppgiften att laga dåtidens ibland konstiga och tidskrävande maträtter. Programmets framgång gjorde att en andra säsong av serien kunde sändas under vintern 2014, och inför julen 2015 fick Thelma/Louise i uppdrag att skapa årets julkalender. Det blev en kalender baserad på samma format som Historieätarna, men med fokus på hur barn levde och åt, från vikingatiden fram till idag. Kalendern fick namnet Tusen år till julafton, och har både blivit lovprisad och kritiserad. Kritikerna menade bland annat att barnen tyckte att kalendern var tråkig, och att den hade för lite med julen att göra, medan de som hyllade kalendern såg positivt på ett program som är både lärande och underhållande. Oavsett olika åsikter slog julkalendern tittarrekord år 2015, och framgången med konceptet kommer sannolikt att fortsätta då det har bekräftats att det kommer en tredje säsong av Historieätarna.

För alla tv-program som ska gå från en idé till ett färdigt program, redo att sändas, behövs en projektledare. Om du själv står inför att leda ett liknande projekt, och känner att du behöver bättra på dina projektledningskunskaper, eller om du vill fortbilda någon av dina medarbetare för att kunna ta rollen som projektledare, kan Addskills projektledarutbildning vara något för dig.