Starta ett produktionsbolag

Är du en kreativ själ som skulle vilja dra nytta av dina kunskaper och erfarenheter på ett nytt och spännande sätt? Många drömmer om att arbeta på ett produktionsbolag och fler och fler ansökningar strömmar in till de många yrken som finns att hitta inom verksamheten. Vad är då ett produktionsbolag och finns det möjlighet för dig att arbeta för ett bolag, eller kanske till och med starta ditt egna? Ett produktionsbolag är ett bolag som tillhandahåller grundläggande tjänster och service inom exempelvis media, film, radio och spel. Det finns därmed olika sorter, så som filmproduktionsbolag och TV-produktionsbolag, vilket passar dina intressen och kunskap bäst?

Businessman and business sketch
Businessman and business sketch

Många delar som ska fungera ihop

Ett produktionsbolag är ett riktigt maskineri som tar hand om produkter inom exempelvis TV från början till slut. Det betyder att bolaget kan göra allt ifrån att samla in pengar och anställa skådespelare till att inhandla nya toalettstolar till inspelningen och komma med idéer till marknadsföring. Det finns ett stort antal olika yrkesgrupper som ska fungera och arbeta tillsammans för att få fram ett slutgiltigt resultat. Det är svårt och nästintill dumdristigt att starta ett produktionsbolag om du inte har erfarenhet sedan tidigare. Att arbeta på plats och sakta få förståelse för branschen är att föredra. Många av våra mest kända produktionsbolag är startade eller har delägare med många års erfarenhet. Ett exempel är TV-produktionsbolaget Mexiko Media som grundades i 2012 av den före detta MTV-profilen Lars Beckung och det välkända media-paret Filip & Fredrik. Tillsammans med en annan kollega, Kristoffer Triumf, har de vida erfarenheter från TV-branschen att använda sig av.

Hur går man tillväga i början?

Om du redan börjat leta efter jobb inom exempelvis TV-branschen kommer du snabbt märka att det inte utannonseras särskilt ofta. Personer som arbetar inom TV, speciellt i ett mindre land som Sverige, använder sig oftast av sina egna nätverk när de hittar nya arbetskollegor eller behöver nytt folk. För att få in en fot kan du börja se skicka ansökningar och anmäla ditt intresse. Få ut ditt namn på en mängd av olika platser och var inte rädd för att arbeta dig uppåt när du väl får chansen. Om du redan är säker på att du vill starta ett produktionsbolag kommer du att behöva fastställa saker som företagsform, eventuella partners och anställda. Tänk på att de olika företagsformerna innebär olika ansvar och skyldigheter. Det är också relevant med en affärsplan där du konkretiserar dina idéer och visar hur du ska kunna få in pengar, marknadsföring och vem som exempelvis ska sköta ekonomin. Lycka till!