Stockholm-Köpenhamn

STO-CPH Produktion AB är ett produktionsbolag i Frihamnen i Stockholm. Företaget bildades 2001 av Mikael Kinning, Henrik Bastin, Lotte Haxthausen och Thomas Lindgren. De har genom åren producerat flera stora tv-program så som ”Veckans Brott”, ”Bygglov” och ”Färjan”. Medieprofilerna Filip Hammar och Fredrik Wikingsson var delägare innan bolaget år 2007 köptes upp av Metronome Film & Television. STO-CPH har också stått bakom flera av Hammars och Wikingssons program som exempelvis ”Vem kan slå Filip och Fredrik?” samt ”Breaking News med Filip och Fredrik”. Företaget ingår alltså idag i Skandinaviens största produktionsbolag men de fyra grundarna sitter fortfarande kvar i styrelsen och Haxthausen verkar numera som VD.

1200px-camilla_kvartoft_2013-10-29_001Stor produktion för Svt

STO-CPH har främst valt att nischa sig på underhållningsprogram. När du ska välja en mediebyrå gör du därför klokt i att se vilka program som företaget har skapat innan. Exempelvis Eniro Väljer Patchwork som samarbetspartner medan Svt valde just STO-CPH som producent för ”Veckans brott”. Programmet leds av Camilla Kvartotoft med Leif GW Persson som bisittare och expert. ”Veckans brott” utmärker sig från bolagets övriga produktioner genom att vara mer seriöst och rikta sig till en annan typ av publik än exempelvis Wikingssons och Hammars program. Trots att de båda har startat det egna produktionsbolaget Mexiko Media samarbetar de fortfarande med STO-CPH i exempelvis skapandet av ”Breaking News”. Detta för att programrättigheterna tillhör STO-CPH. Ett produktionsbolag utvecklar hela tiden nya programformat och hösten 2016 har företaget gått ut med att ett nytt byggprogram kommer att spelas in. De har ju sedan tidigare erfarenhet av denna typ av program genom ”Bygglov”, som i flera säsonger har sänts på TV4.

Top Model Skandinavia

Ett produktionsbolag måste kunna spå trender samtidigt som det är viktigt att våga ta risker. Att ta ett nytt grepp om gamla framgångsprogram kan bli en ny succé. Under hösten 2016 sänds ”Top Model Scandinavia” som är ett programformat i tiden. Denna säsong är det kurviga tjejer som söker lyckan i modellprogrammet. Deltagare från Sverige, Norge och Danmark är med och för in nya och sunda ideal i modevärlden. Programledare är stylisten Jonas Hallberg, Lina Rafn och Janka Polliani. STO-CPH sökte modellkandidater på sin Facebook-sida och vill du själv medverka i någon av företagets kommande program är det en bra idé att regelbundet kika in på sidan. Som nämnts har STO-CPH nischat in sig på framförallt humor- och underhållningsprogram men kanske rör de sig mot mer folkbildning. De håller på att producera en dokumentär för Svt som handlar om vilka vi är med och utan våra ägodelar. Dessutom har de gjort programmet ”Hej främling”, som handlar om asylsökande i Sverige.