Reklambyråer i Sverige

Sverige har i många år producerat underhållande och säljande reklam. Trots att vi är ett litet land med få invånare jämfört med länder som Frankrike, Tyskland och Spanien så har vi alltid vart med på toppen. Vad det är i det svenska vattnet som får våra medborgare att våga drömma stort förblir för oss okänt, men nedan har vi åtminstone samlat två av de största reklambyråerna i Sverige. Företag som både satsat och vunnit samt gjort misstag och lärt sig. Om du behöver inspiration är det bara att titta på deras tidigare arbete.

 

King
King är ett produktionsbolag som främst är kända för sina reklamfilmer. De startades 1994, då under namnet HollingworthMehrotra, och har idag kontor i både Stockholm och Helsingfors. King har vunnit flera prestigefylla utmärkelser, de har bland annat utsetts till Årets Byrå 2011 av Regi, och är oftast med bland de nominerade. Enligt en intervju med Resume så förklarar VD:n Sunit Mehrotra att en av nycklarna till framgången är långsiktigheten i deras arbetssätt. Företaget vill utveckla de idéer som en gång gjorde att kunden blev intresserad.

 

Många av Kings kunder har följt med länge och du känner säkert även till deras reklam. Ica-reklamerna, som på sitt sätt fungerar som en rolig serie, är ett av Kings verk. Med över 450 ”avsnitt” med mycket humor kan de enkelt klassas som en svensk reklamklassiker. Samma är det med Com Hem-reklamerna och deras underhållande tvillingar. Det är inte bara tv-reklam som produceras hos King, även tryckt media är med på ett hörn.Reklambyråer i Sverige 2

 

Åkestam Holst
En annan av tungviktarna inom den svenska reklamvärlden är Åkestam Holst. Sedan starten 1999 har de vart med och slagits om titeln som Sveriges bästa reklambyrå flera gånger och sex gånger har de varit på topp. Företaget har även uppmärksammats internationellt, nyligen blev de belönade för sitt goda arbete med 10 nomineringar i Cresta Awards. Totalt hade Sverige 35 nomineringar, vilket visar hur hög kvaliteten är i landet. De är sedan början av 2014 även med i The Nordic Alliance, förkortat NOA, där man samlat en mängd olika byråer inom kommunikation, design och teknologi. Ett axplock av deras mest kända kunder inom Sverige är Posten, Ikea och Pressbyrån.