Svenska Produktionsbolag – Yellow Bird

Av alla svenska produktionsbolag så är Yellow Bird ett av de mest framgångsrika, både i Sverige och utomlands. Med serien Wallander tog de Sverige med storm och med Millennium trilogin fick de en rad internationella succéer. Allt började med att författaren Henning Mankell och producenten Ole Søndberg bestämde sig för att skapa en serie med filmer baserade på böckerna om Kurt Wallander. De skapade företaget Yellow Bird och Wallander-filmerna tog Sverige med storm. De följde upp framgångarna genom att fortsätta med konceptet, att göra film av populära nordiska böcker. Företaget tog sig an Jo Nesbøs ”Huvudjägarna”, Liza Marklunds serie om Annika Bentgzon och den otroligt populära Millennium trilogin av Stieg Larsson. Företaget såldes till Zodiak Entertainment år 2007, ett mediaföretag med verksamhet i 17 andra länder. De har sedan dess tagit steget till att göra engelska versioner av sina mest framgångsrika filmer. Både Wallander- och Millennium-serien fick en nyproduktion med internationellt kända skådespelare som Daniel Craig. I dagsläget har de utöver ett samarbete med Leif GW Persson även en mängd andra filmer i produktion och utveckling.

 

Tips för nystartade produktionsbolag
Med lite tur, skicklighet och kunskap om hur man sköter den ekonomiska biten, kan vilket produktionsbolag som helst nå samma framgångar. Ett tips är att använda sig av factoring. Kort sagt kan man säga att factoring är en tjänst som du kan använda för att sälja eller belåna dina fakturor till antingen en bank eller ett finansbolag.

Euro Currency: Stacked coins at varying heights, close-up
Euro Currency: Stacked coins at varying heights, close-up

 

Exempel: Ditt företag har skickat en faktura till en kund. Det kan handla om att du är färdig med ett projekt och behöver pengarna till ett annat. Enligt fakturan ska du få betalt inom 60 dagar, företaget kommer alltså inte att få in pengarna på en gång. Genom factoringtjänsten kan du sälja den här fakturan till en tredjepart för 70-90% av hela summan, resten får man in när fakturan betalats av kunden. Du får alltså in lite mindre pengar i kassan i början men istället går det mycket snabbare. Detta är ett väldigt smidigt sätt att förbättra sin likviditet på, plus att man kan skydda sig mot kreditrisker.

 

Det finns många sätt att ta första steget för att börja med factoring. Man kan antingen kontakta finansbolaget eller banken direkt, eller gå via en förmedlare som till exempel företaget Fakturino. Fördelen med att använda Fakturino factoring är att du får tillgång till flera offerter från olika företag för din faktura. Dessa har ingen kännedom om hur de andra offerterna ser ut, vilket ger dig en möjlighet att på ett objektivt sätt välja offerten som passar dig bäst.