Spela in en egen reklamfilm

Det har aldrig varit så billigt att spela in och distribuera reklamfilm som nu. Det går alldeles utmärkt att göra på egen hand. Allt du behöver är en kamera av hygglig kvalitet. Det vi kan rekommendera är dock att ta hjälp med viss postproduktion som klippning och liknande. I postproduktionen snyggas er film till och det går också att addera effekter och liknande. Med dagens teknik kan det mesta göras i efterhand, det går till och med att lägga till nya människor i filmen.

Inspelningsplats

En annan sak det kan vara bra att ta hjälp med är inspelningsplatsen. Det kan vara svårt att hitta en miljö som passar er idé. I så fall behöver ni anlita en så kallad location scout, en person som är duktig på att hitta bra platser att vara på. Det här kan du dock göra själv. Med tillgång till internet är det lätt att kolla på en plats innan. Du kan till exempel kolla på bilder av konferenslokaler i Stockholm online för att hitta ett ställe som passar er budget. Ska ni spela in utomhus kan du använda dig av Google Maps eller någon annan tjänst där du kan se satellitbilder av ett område och scouta själv helt digitalt.

Utöver hur själva lokalen eller platsen ser ut behöver du också tänka på saker som ljussättning och liknande. Om du till exempel hyr ett kontor med stora fönster och bra belysning så kan det räcka, så länge som det är en någorlunda enkel film utan komplext manus och dramaturgi. Eventuell inredning brukar gå att flytta runt. Och ni kan också ta med egna saker om ni vill det.

Distribuering

Med dagens teknik och kanaler behöver ni inte lägga stora pengar på att sända er film på TV eller bio. Istället kan ni publicera den på era egna kanaler, som till exempel er hemsida. Eller så kan ni använda en extern tjänst som Youtube att ladda upp den på. Det ni sedan kan behöva lägga pengar på är att marknadsföra själva filmen. Det är vanligt att företag som gör egna filmer betalar för att den ska få exponering på olika typer av sociala medier. Det kan handla om Facebook, Twitter eller Instagram. Men du kan också betala för att den ska pushas för extra på Youtube eller var ni nu publicerat den. För det mesta blir det billigare om ni gör en bra målgruppsanalys och prioriterar att synas hos de som har relevanta intressen.